AIESEC je globalna platforma koja omogućava mladim ljudima da istraže i razviju svoj liderski potencijal. To je nezavisna i neprofitna organizacija koju vode studenti i mladi diplomci visokoškolskih ustanova. Članovi organizacije su zainteresovani i angažovani za globalna pitanja, liderstvo i upravljanje, a programi koje realizuju doprinose postizanju Ciljeva održivog razvoja. U BiH postoji od 1955. godine, što je čini jednom od najstarijih organizacija unutar pokreta, a trenutno djeluje kroz 3 ureda u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci. AIESEC je organizacija u konsultativnom statusu pri Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih nacija (ECOSOC), povezana s UNDPI-jom, članica ICMYO-a i priznata je od strane UNESCO-a. Programi Global talent, Globalni učitelj i Globalni volonteri namijenjeni su mladima koji žele raditi na svom ličnom razvoju i pozitivno uticati na svijet.

Fondacija za budućnost BiH ima za cilj transformaciju BiH u prosperitetnu naciju koja može odgovoriti na izazove 21. stoljeća. To čini osnaživanjem mladih kroz neformalno obrazovanje, pristup tehnologijama i razvoj liderskih vještina svjetske klase. Od osnivanja 2015. godine, više od 70 stipendista učestvovalo je u programu stipendiranja fondacije. Fondacija je osnovala tri Buduće akademije za studente, organizirala ili suorganizirala 60 različitih događaja, uključujući Makerspace fokusiran na zajednicu. Prvi Makerspace otvoren je u gradu Srebrenici, u istočnoj Bosni. Osmišljen je da omogući i osigura prosperitetnu i inovativnu budućnost za mlade ove zajednice. Fondacija, kao platforma, okuplja mlade ljude i stručnjake iz BiH i iz cijelog svijeta, s ciljem poticanja inovacija i pomoći sljedećoj generaciji inovatora, poduzetnika i startup osnivača u BiH.

Program EU Erasmus za mlade preduzetnike je program prekogranične razmjene koji svim ili budućim preduzetnicima daje priliku da uče od iskusnih preduzetnika koji vode mala preduzeća u drugim zemljama učesnicama. Razmjena iskustava se odvija tokom boravka sa iskusnim poduzetnikom, što pomaže novom poduzetniku da stekne vještine potrebne za vođenje malog biznisa. Domaćin ima koristi od svježih perspektiva svog poslovanja i dobija prilike za saradnju sa stranim partnerima ili upoznavanje novih tržišta. Kontakt tačke za ovaj program u BiH su Agencija za razvoj preduzeća Eda Banja Luka i Women for Women International .

OPIS OMLADINSKIH POLITIKA