Zeleno volontiranje nije dostupno mladim ljudima iz BiH od strane državnih institucija. Mogućnosti koje se nude na državnom nivou dolaze od organizacija civilnog društva koje djeluju na državnom nivou ili od međunarodnih organizacija i programa.

Projekat “Let's Do It” u Bosni i Hercegovini započeo je 2012. godine, a do sada je u volonterskim akcijama čišćenja divljih deponija i sadnje drveća učestvovalo 191.981 volontera, koji su očistili oko 15.370 tona otpada i zasadili 475.716 sadnica različitih vrsta drveća. Volonterske akcije “Let's Do It – očistimo zemljište za 1 dan” i “Let's Do It – milion sadnica za 1 dan” do sada su organizovane u 115 općina i gradova, a njihov cilj je obuhvatiti projektom sve općine u BiH. “Let's Do It” u BiH je dio globalnog pokreta “Let's do it World” u kojem učestvuje 168 zemalja i u kojem je do sada učestvovalo više od 35.000.000 volontera. Zvanični organizator volonterskih akcija “Let's Do It” u BiH je Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva.

Ekološko društvo “Bistro – Hrabre Žene Kruščice” je udruženje građana iz Viteza koje se bori za očuvanje rijeke Kruščice, ali i za očuvanje izvorišta i kupališta na svim rijekama u BiH, te sprečavanje izgradnje hidroelektrana na izvorima rijeka.

Oba navedena udruženja omogućavaju jednako učešće mladima kao i svim ostalim građanima.

OPIS OMLADINSKIH POLITIKA