Национална стратегија(е)  

Не одстоји национална стратегија о здравим стиловима живота и здравој прехрани.

Подстицање здравих стилова живота и здраве прехране младих

Здрави стилови живота и здрава прехрана младих нису тема ниједне политике или стратегије на државном нивоу. Према Глобалном извјештају о исхрани из 2020. године, БиХ је показала ограничен напредак ка постизању циљева везаних за незаразне болести повезане с прехраном. Земља није показала никакав напредак у постизању циља за гојазност, са процјеном да 18,4% одраслих (старијих од 18 година и више) жена и 17,1% одраслих мушкараца живи с гојазношћу. Преваленција гојазности у БиХ је нижа од регионалног просјека од 23,3% за жене и 22,2% за мушкарце. Истовремено, процјењује се да дијабетес погађа 6,9% одраслих жена и 8,0% одраслих мушкараца.

Здравствени одгој и образовање о здравим стиловима живота у школама

Удружење XY и Министарство за образовање, науку и младе Кантона Сарајево (сада Министарство за науку, високо образовање и младе Кантона Сарајево) увели су 2013. године у основне школе нови предмет под називом Здрав начин живота са интегрисаним поглављем Свеобухватног сексуалног одгоја.

Удружење XY је током 2016. године успоставило сарадњу са представницима Министарства образовања Босанско-подрињског кантона. Одабрани стручњаци из Министарства спровели су кратку процјену за увођење предмета здрави животни стилови. Главни резултат процјене је да је потребно извршити дубинску, свеобухватну и међусекторску ревизију свих школских наставних планова и програма у овом кантону како бисе идентификовале могућности за увођење Свеобухватног сексуалног одгоја, али још увијек није започет. Свеобухватан програм је имплементиран само у главном граду Сарајеву а не (још) у остатку земље. Осим тога, овај програм није обавезан и врло мали број ученика (мање од 10%) одлучује да га похађа.

Приступи peer-to-peer едукацији

Програм Y – Иновативни приступи младих у превенцији родног насиља и промоцији здравог начина живота за младиће и жене“ је нови едукативни програм за превенцију насиља и промоцију здравих стилова живота. Програм је акредитован у Херцеговачко-неретванском кантону и овлаштен за рад у средњим школама у РС. Такођер се примјењује у Кантону Сарајево и Средњобосанском кантону. Приручник за едукаторе у средњим школама и омладинске раднике „Програм Y – Млади“ је алат који је развијен из Иницијативе младића од стране CARE International NW Balkans и његових сарадничких партнера из земаља западног Балкана усмјерен на рјешавање родних неједнакости, штетних здравствених пракси и насиља у свакодневном животу са младићима и дјевојкама узраста од 14 до 19 година у школама и заједници.

Најважнији пројекат који се проводи у области здравих стилова живота међу младима је пројекат под називом Иницијатива младића – промовисање здравијих стилова живота међу младима у БиХ путем изазивања родних стереотипа ИИ или Иницијатива младића II (YМИ II). Овај пројекат се надограђује на свеобухватне и програмске напоре ЦАРЕ-а у борби против међуљудског и родно заснованог насиља, као и на побољшање родне равноправности у БиХ и рјешавању превентивних питања везаних за екстремизам и насиље младих. Свеукупни циљ пројекта био је повећати усвајање здравих, ненасилних и родно равноправних стилова живота међу младићима и дјевојкама у БиХ.

Пројекат организирају и подржавају ЦАРЕ Интернатионал, Швицарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ) и Фондација Оак. Реализирана је уз сарадњу локалних омладинских и невладиних организација: Удружења “XY” (Сарајево), Перпетуум мобиле – Институт за развој младих и заједнице (Бања Лука), НВО “Yоутх Поwер” (Мостар) и омладинских невладиних организација: Форум Театар (Источно Сарајево), Неw Висион, (Нови Травник), Отахарин (Бијељина), Земља дјеце у БиХ (Тузла), ПРОНИ Центар за развој младих (Брчко дистрикт БиХ), Омладински клуб „Под истим сунцем“ (Јабланица).

Сарадња и партнерства 

Не одстоје национални програми сарадње и партнерства у овој области.

Подизање свијести о здравим стиловима живота и факторима који утичу на здравље и добробит младих 

У 18 општина у БиХ одстоји иницијатива “Буди мушко” клубови. Овај пројекат има за циљ оснажити младиће (од 13 до 19 година) да изграде ставове и понашања која доприносе родној равноправности у њиховим друштвима, не бирајући и одбацујући малтретирање усмјерено против вршњака или женских особа. Пројекат се проводи од 2006. године и укључује младе из више од 50 градова/општина у БиХ, Србији, Косову и Хрватској. Пројекат се састоји од четири главна дијела: едукација, кампања „Буди човјек“, истраживање и развој политике и рад са ромском популацијом.

Као образовну методологију „Буди мушко клуб“ користи се „ Приручник М“ који је развила партнерска организација „Промундо“ (Рио де Жаниеро, Бразил). Приручник се састоји од више од 100 едукативних радионица о: родној равноправности, превенцији насиља, здравим стиловима живота, злоупотреби алкохола и дрога, сексуалном и репродуктивном здрављу, ХИВ/АИДС-у, очинству и одраслој доби. Кампању воде млади који су прошли едукативне радионице и тако постали чланови клубова „Буди мушко“. Клубови су основани као центри за средњошколце који желе да се укључе у креативну промоцију вриједности одговорних и зрелих младића. Чланови ових клубова спроводе занимљиве активности како би анимирали своје вршњаке да схвате да прави мушкарац није насилан, да поштује жене и да је одговоран у сексу. Редован рад са владиним институцијама и локалним невладиним организацијама које се баве питањима истраживања насиља, сукоба, родних норми, здравља и очинства има за циљ залагање за владину програмску методологију у погледу рада са младићима у школама и стварање услова потребних за оснаживање омладинског сектора на локалном и националном нивоу. Од 2010. године млади Роми су укључени у пројектне активности као витални дио овог пројекта. Рад са младим Ромима у великој мери употпуњује пројекат и подиже га на виши ниво. До сада су одржана три тренинга за младе Роме на теме: сексуално и репродуктивно здравље, превенција насиља, злоупотреба алкохола и дрога.

Током протеклих година више од 2000 младића и преко 500 дјевојака било је директно укључено у овај пројекат (кроз едукацију и кампању). Више од 300 младих појединаца похађало је едукативне радионице годишње, док је више од 200 младића и дјевојака било ангажовано у раду клубова „Буди мушко“. Тренутно у Брчко дистрикту БиХ има преко 40 активних чланова клуба “Буди мушко”. Иницијативе „Буди мушко“ проводе се у још 18 различитих градова и општина у БиХ.

ОПИС ОМЛАДИНСКИХ ПОЛИТИКА