AIESEC је глобална платформа која омогућава младим људима да истраже и развију свој лидерски потенцијал. То је независна и непрофитна организација коју воде студенти и млади дипломци високошколских установа. Чланови организације су заинтересовани и ангажовани за глобална питања, лидерство и управљање, а програми које реализују доприносе постизању Циљева одрживог развоја. У БиХ постоји од 1955. године, што је чини једном од најстаријих организација унутар покрета, а тренутно дјелује кроз 3 уреда у Сарајеву, Мостару и Бања Луци. AIESEC је организација у консултативном статусу при Економском и социјалном вијећу Уједињених нација (ECOSOC), повезана с УНДПИ-јом, чланица ICMYO -а и призната је од стране УНЕСКО-а. Програми Глобал талент, Глобални учитељ и Глобални волонтери намијењени су младима који желе радити на свом личном развоју и позитивно утицати на свијет.

Фондација за будућност БиХ има за циљ трансформацију БиХ у просперитетну нацију која може одговорити на изазове 21. стољећа. То чини оснаживањем младих кроз неформално образовање, приступ технологијама и развој лидерских вјештина свјетске класе. Од оснивања 2015. године, више од 70 стипендиста учествовало је у програму стипендирања фондације. Фондација је основала три Будуће академије за студенте, организирала или суорганизирала 60 различитих догађаја, укључујући Макерспаце фокусиран на заједницу. Први Makerspace отворен је у граду Сребреници, у источној Босни. Осмишљен је да омогући и осигура просперитетну и иновативну будућност за младе ове заједнице. Фондација, као платформа, окупља младе људе и стручњаке из БиХ и из цијелог свијета, с циљем подстицања иновација и помоћи сљедећој генерацији иноватора, предузетника и startup оснивача у БиХ.

Програм ЕУ Ерасмус за младе предузетнике је програм прекограничне размјене који свим или будућим предузетницима даје прилику да уче од искусних предузетника који воде мала предузећа у другим земљама учесницама. Размјена искустава се одвија током боравка са искусним подузетником, што помаже новом подузетнику да стекне вјештине потребне за вођење малог бизниса. Домаћин има користи од свјежих перспектива свог пословања и добија прилике за сарадњу са страним партнерима или упознавање нових тржишта. Контакт тачке за овај програм у БиХ су Агенција за развој предузећа Еда Бања Лука и Women for Women International.

ОПИС ОМЛАДИНСКИХ ПОЛИТИКА