Зелено волонтирање није доступно младим људима из БиХ од стране државних институција. Могућности које се нуде на државном нивоу долазе од организација цивилног друштва које дјелују на државном нивоу или од међународних организација и програма.

Пројекат „Let’s Do It“ у Босни и Херцеговини започео је 2012. године, а до сада је у волонтерским акцијама чишћења дивљих депонија и садње дрвећа учествовало 191.981 волонтера, који су очистили око 15.370 тона отпада и засадили 475.716 садница различитих врста дрвећа. Волонтерске акције „Let’s Do It“– очистимо земљиште за 1 дан“ и „Let’s Do It – милион садница за 1 дан“ до сада су организоване у 115 опћина и градова, а њихов циљ је обухватити пројектом све општине у БиХ. „Let’s Do It“ у БиХ је дио глобалног покрета „Let’s do it World “ у којем учествује 168 земаља и у којем је до сада учествовало више од 35.000.000 волонтера. Званични организатор волонтерских акција „Let’s Do It“ у БиХ је Удружење грађана „Руке“ из Сарајева.

Еколошко друштво „Бистро – Храбре Жене Крушчице“ је удружење грађана из Витеза које се бори за очување ријеке Крушчице, али и за очување изворишта и купалишта на свим ријекама у БиХ, те спречавање изградње хидроелектрана на изворима ријека.

Оба наведена удружења омогућавају једнако учешће младима као и свим осталим грађанима.

ОПИС ОМЛАДИНСКИХ ПОЛИТИКА