Препознавање вриједности неформалног учења – Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ (АПОСО) .

Неформално учење се односи на учење које се одвија ван времена обавезног наставног плана и програма учења. Може се одвијати у школи, у облику ваннаставних клубова и ван формалног образовања, на примјер у спортским тимовима. Будући да су циљеви неформалног образовања широки и разнолики, доступан је низ активности неформалног учења.

Овај чланак описује три успјешне европске иницијативе које укључују неформално учење Неформалне активности за инклузивне групе ученика – „Нон4мал 4 Алл“, Пројект Омладински рад еЛеарнинг Партнерство, Позитивни односи отварају опипљиве могућности за нови развој.

Пружаоци информација / савјетодавне структуре

Федерални завод за запошљавање, Завод за запошљавање РС као и Завод за запошљавање БД БиХ нуди разне услуге везане за развој каријере. Једна од њих је подршка образовању запослених и незапослених лица.

Такође, постоје јавно признати организатори ових активности који могу укључивати невладине организације, културне установе, удружења, универзитети, центри за каријеру, консултантски и тренинг центри, приватне школе и друге институције регистроване за реализацију образовних програма.

Међународно удружење „Интерактивне отворене школе“ Тузла, уважавајући сугестије едукатора, израдило је идејно рјешење и успоставило базу наставних материјала и пракси под називом „Виртуелни образовни центар формалног и неформалног образовања“. Федерално министарство образовања и науке то је препознало, подржало и дало препоруку за кориштење расположивих ресурса.

Иницијативе за подизање свијести

У БиХ не постоји национална агенција, али промоцију програма и информисање о могућностима програма у овим земљама проводе организације које имају функцију контакт тачака, а координира их SALTO SEE, односно ПРОНИ Центар за развој младих и БРАВО – Босанско-репрезентативно удружење за вриједне прилике.

Једна од иницијатива је и програм Ерасмус+ који има за циљ јачање знања и вјештина и запошљивости грађана Европе, као и унапређење и модернизацију система образовања, оспособљавања, младих и спорта за период 2021-2027.

Програм је кључна компонента која подржава циљеве Европског образовног простора, Акциони план за дигитално образовање 2021-2027.

ОПИС ОМЛАДИНСКИХ ПОЛИТИКА