Највећа предузетничка мрежа активна у БиХ је Европска мрежа предузетништва (ЕЕН). ЕЕН мрежа је успостављена 2009. године у БиХ, само годину дана након што је успостављена у ЕУ. Настала је у оквиру европског пројекта Еуро-инфо дописничког центра у БиХ.

Од 2015. године у БиХ постоје два ЕЕН конзорцијума: ЕЕН конзорциј у ФБиХ и ЕЕН конзорциј у РС.

Конзорциј ЕЕН у ФБиХ чине:

 1. Спољнотрговинска комора БиХ
 2. Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА
 3. Универзитет у Сарајеву
 4. ИНТЕРА Технолошки парк Мостар
 5. БИТ Центар Тузла
 6. Зеничка развојна агенција ЗЕДА
 7. Развојна агенција Унско-санског кантона РА-УСК

ЕЕН мрежа у ФБиХ кроз своје активности не ставља директан фокус на младе предузетнике, већ потиче развој предузетништва, њихову едукацију, те настоји унаприједити економски положај регије и пружити подршку појединцима да остваре свој предузетнички потенцијал осигуравањем адекватног знања, вјештина и иницијалних ресурса преко својих чланова и партнера. Незапослене младе особе, али и особе с дугогодишњим пословним искуством, континуирано се едуцирају кроз ИНТЕРА Технолошки парк Мостар како би што боље пратили трендове и опстали у савременом пословном свијету.

С друге стране, БИТ Центар Тузла има за циљ омогућити младим перспективним професионалцима и предузетницима да успоставе и развију своје пословање у области информационо-комуникационих технологија. Постоје три типа компанија/пројеката подржаних преко БИТ Центра, а то су: „Развој идеја“ (пројекти), „Старт-уп“ компаније и компаније са потенцијалом раста и развоја.

Конзорциј ЕЕН у РС чине:

 1. Развојна агенција РС
 2. Привредна комора РС
 3. Иновативни центар Бања Лука
 4. Универзитет у Источном Сарајеву
 5. Универзитет у Бања Луци

ЕЕН мрежа у РС такође не ставља директан фокус на младе предузетнике, али је Развојна агенција РС задужена, између осталог, за пружање подршке развоју омладинског предузетништва.

ОПИС ОМЛАДИНСКИХ ПОЛИТИКА