Najveća poduzetnička mreža aktivna u BiH je Europska mreža poduzetništva (EEN). EEN mreža je uspostavljena 2009. godine u BiH, samo godinu dana nakon što je uspostavljena u EU. Nastala je u okviru europskog projekta Euro-info dopisničkog centra u BiH.

Od 2015. godine u BiH postoje dva EEN konzorcijuma: EEN konzorcij u FBiH i EEN konzorcij u RS.

Konzorcij EEN u FBiH čine:

 1. Vanjskotrgovinska komora BiH
 2. Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA
 3. Univerzitet u Sarajevu
 4. INTERA Tehnološki park Mostar
 5. BIT Centar Tuzla
 6. Zenička razvojna agencija ZEDA
 7. Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona RA-USK

EEN mreža u FBiH kroz svoje aktivnosti ne stavlja direktan fokus na mlade poduzetnike, već potiče razvoj poduzetništva, njihovu edukaciju, te nastoji unaprijediti ekonomski položaj regije i pružiti potporu pojedincima da ostvare svoj poduzetnički potencijal osiguravanjem adekvatnog znanja, vještina i inicijalnih resursa preko svojih članova i partnera. Nezaposlene mlade osobe, ali i osobe s dugogodišnjim poslovnim iskustvom, kontinuirano se educiraju kroz INTERA Tehnološki park Mostar kako bi što bolje pratili trendove i opstali u suvremenom poslovnom svijetu.

S druge strane, BIT Centar Tuzla ima za cilj omogućiti mladim perspektivnim profesionalcima i poduzetnicima da uspostave i razviju svoje poslovanje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Postoje tri tipa kompanija/projekata podržanih preko BIT Centra, a to su: “Razvoj ideja” (projekti), “Start-up” kompanije i kompanije sa potencijalom rasta i razvoja.

Konzorcij EEN u RS čine:

 1. Razvojna agencija RS
 2. Privredna komora RS
 3. Inovativni centar Banja Luka
 4. Univerzitet u Istočnom Sarajevu
 5. Univerzitet u Banja Luci

EEN mreža u RS također ne stavlja izravan fokus na mlade poduzetnike, ali je Razvojna agencija RS zadužena, između ostalog, za pružanje potpore razvoju omladinskog poduzetništva.

OPIS OMLADINSKIH POLITIKA